Blog > Komentarze do wpisu

zapiekanka z tartych ziemniaków

Składniki

masa ziemniaczana:

ok. 1kg ziemniaków (ilość podaję tak na oko, w zależności od możliwości współbiesiadników :) utartych na drobnej tarce - tak jak na placki ziemniaczane

2 łyżki mąki

jajko

sól i pieprz

farsz:

2 cebule

2 czerwone papryki

1/2 kg pieczarek

boczek lub wędlina (kiełbaska lub szynka)

2 ząbki czosnku (lub więcej, jeśli lubimy)

ok. 1/4 szkl. rosołku z kostki

starty żółty ser (najlepiej ementaler, ale inny też nie zaszkodzi)



Przygotowanie

składniki masy ziemniaczanej wymieszać i doprawić do smaku.

Cebulę, paprykę i pieczarki pokroić w talarki i podsmażyć na oleju do miękkości. Dodać pokrojoną w paski wędlinę oraz czosnek, wyciśnięty przez praskę lub pokrojony w plasterki. Chwilę razem poddusić. Farsz doprawić do smaku jak lubimy.

W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i wysypanym bułką tartą układamy połowę masy ziemniaczanej, na to cały farsz, posypujemy startym żółtym serem, nakładamy następną warstwę ziemniaków, którą skrapiamy bulionem. Pieczemy pod przykryciem w gorącym piekarniku ok. 45 - 60 min.


Przepis ten spisałam zamierzchłymi czasy z jakiegoś przedpotopowego programu o gotowaniu. Do czasów obecnych nie zmieniłam w nim absolutnie nic, a robię tę zapiekankę od wielu lat. Ot, stare, dobre czasy :))) Życzę smacznego !!!

wtorek, 08 listopada 2011, kuchniachinska